Edese Darts Club


Opgericht in 1989

Login Form

Gelders Dagblad 16 september 2019  (Albert Heller)

Poppodium Astrant blijft in huidige pand

EDE - Poppodium Astrant blijft de komende pand actief in het huidige pand aan de Kuiperplein. Het pand wordt niet groots verbouwd, wel komt er een lift en een nieuwe elektrische installatie.

Al enkele maanden verkeerden de initiatiefnemers van Astrant in onzekerheid over de toekomst. Even was er zelfs sprake van dat Astrant en Ede er niet uit zouden komen. Dat is nu toch gelukt. Ede heeft deze week besloten dat het akkoord gaat met de verbouwingen en subsidie voor het poppodium tot en met 2021.

Heel blij

,,Wij zij heel blij met de afspraken die nu gemaakt”, zegt Stephan Beumer van Astrant. ,, Er komen nieuwe elektrische installaties waardoor we ook de kleine zaal kunnen opknappen. Verder komt er een lift. En dat is echt heel fijn. Niet alleen voor ons zodat we onze spullen goed naar boven kunnen krijgen, maar vooral voor bezoekers. We hebben al meerdere keren mensen in een rolstoel omhoog over de trap moeten tillen. Dat wil je eigenlijk niet”, zegt Beumer. 

In de afgelopen jaren is het bereik van Astrant gegroeid, stelt de gemeente. In 2018 bereikte Astrant 5.000 jongeren volgens de cijfers. Er zijn ruim zeventig vrijwilligers. 

Volledige renovatie gewenst

De aanpassingen worden betaald uit subsidies die de afgelopen jaren wel zijn verstrekt maar niet op zijn gemaakt door Astrant. Omdat het voormalige gebouw van de Harmonie is verouderd, heeft het poppodium een deel van de activiteiten niet kunnen houden. Meest gewenste scenario voor Astrant is een volledige renovatie van het pand. ,,Meest optimale zou zelfs nieuwbouw zijn. Maar dat kost meer dan een miljoen. Wij begrijpen heel goed dat dit nu niet mogelijk is.’’ 

Grote uitdaging voor Astrant blijft hierdoor het geluid. Het huidige pand is veertig jaar oud en niet goed geïsoleerd. Omdat beperkte maatregelen niet zorgen voor een betere akoestiek en minder geluidsoverlast, kiest de gemeente ervoor niets hieraan te doen. Daarmee blijft Astrant gebonden aan een maximum van twaalf evenementen per jaar tot twee uur 's nachts. ,,Dat betekent dus dat we sommige evenementen waar wel veel vraag naar is, niet kunnen organiseren‘’, zegt Beumer. ,,Dancefeesten bijvoorbeeld. Dat zijn feesten die financieel aantrekkelijk zijn en daardoor minder subsidie vergen.’’ De organisatie gaat nog onderzoeken of er mogelijkheden zijn om elders in de regio grotere feesten te organiseren. 

Een beetje opluchting

Niettemin is er blijdschap bij Astrant, en een beetje opluchting. ,,We hebben nu zekerheid voor de komende jaren. We kunnen echt ergens naar toe werken.’’ Voor jonge Edenaren betekent het dat ze op veel meer momenten in het poppodium terecht kunnen. Niet alleen om te oefenen met een bandje, ook voor flexplekken om te werken en te studeren. 

Ede Stad 13 maart 2019